Gå hit för PDF format:
http://tinyurl.com/SvenskaArtikelLudvig
En studie visar på att det är färre ungdomar som utöver fysisk aktivitet. Detta leder till trötthet och försämrad hälsa.
Skolans fysiska aktiviteter räcker inte till och idrottslektionerna har blivit färre det är därför extra viktigt att det finns möjlighet för alla att ha fysisk aktivitet utanför skolan. Detta borde ses över av skola och kommunen då det är ett oacceptabelt förhållande.
Mindre idrottande är dåligt för barnens hälsa. I en värld där stillasittandet ökar framför tv och dator är det viktigt för kroppen att få den motion den behöver. Mindre fysiska aktiviteter leder till trötthet, mental svaghet och är inget sätt för Sverige att leda den nya generationen ut i världen. Många ungdomar idag har svårt att koncentrera sig i skolan och när det går ut över skolarbetet och betygen så är det ett stort problem som skulle till stor del lösas med mer fysiska aktiviteter. Fysisk aktivitet producerar endorfiner som både gör oss glada med också gör oss piggare, detta kan leda till bättre studerande, betyg och närvaro.
Ett problem med att färre barn idrottar kan bero på det handlar mer om en klassfråga visar en ny studie av professorerna Lars-Magnus Engström och fil dr Bengt Larsson. Bland ungdomar i 16-år åldern med låginkomsttagande föräldrar så är 26 procent medlemmar i en idrottsförening och om man jämför det med de 67 procent som har höginkomsttagande föräldrar så är det en häpnadsvekande skillnad. Det är alarmerande att endast hälften av alla skolungdomar motsvarar kravet på ansträngningsnivån ”svettig och andfådd”. Bland de ungdomar som har föräldrar med låg utbildning och dålig ekonomi är det endast en tredjedel som anstränger sig på denna nivå. Man kan utan att tveka säga att det råder ojämlikheter när det handlar om möjligheter att utöva fysisk träning.
Det har visat sig i en studie av ca 2000 personer som följdes från att de var 15 till dem var 53 att de som under ungdomsåren ägnade sig åt flera fritidsaktiviteter och idrotter även hade höga betyg i ämnet idrott. Det visade sig även att de personerna i medelåldern med högst utbildning och högre social position ägnade sig mer åt motion och naturvistelser än de med lägre utbildning. Detta bör leda oss till flera slutsatser bland annat så måste inlärningsmöjligheterna i skolan fördjupas och breddas. Låta barn prova på så många idrotter som möjligt och även så länge man själv vill. Man bör sänka kostnader till idrottsaktiviteter så att så många som möjligt kan idrotta.
I skolorna har man minskat på idrottslektionerna och även på friluftsaktiviteter något som måste ändra om man öka barn och ungdomars fysiska aktivitet och minska de sociala skillnaderna.
Att vara fysiskt aktiv ger positiva konsekvenser för individen och för samhällets tillvaro. Fysisk träning och motorik är viktigt för barn och ungdomars totala utveckling. Möjligheten att ägna sig åt idrott, friluftsliv och all annan motion påverkar självsäkerhet och därmed förhöjd livskänsla. Om samhället gör så barn och ungas fysiska aktiviteter ska bara beroende av familjens ekonomiska och sociala position, och därmed låta deras hälsotillstånd och livskvalitet sjunka är oacceptabelt.
-Personliga tankar-
En populär fråga inom ungdomen är att höja barnbidraget/studiebidraget, Men istället bör Stockholm stad sätta undan pengar för varje barn som ska gå till fysiska aktiviteter. Därmed skulle sportande vara billigare. Det skulle göra det lättare för ungdomar att gå och träna eftersom det inte skulle kosta lika mycket.
Kände att jag fick lära mig lite om ämnet. Den var informativ och jag gillade att du tog med statistik, det gjorde det hela intressantare. Jag fick en känsla av att du tog med lite om vad du själv tyckte men det kan ju vara jag som bara är ute o cyklar. Gillade texten i helhet men jag vet inte om ämnet berör så många. Du nämnde något om ungdomar i vår ålder men ämnet känns lite tråkigt enligt mig.